Info om Corona Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen av vår webbsida. 

Läs mer om cookies >>

Hållplatser i Tanum

Tanum Shoppingcenter Läge B
457 32 Tanum

Reseöversikt: Tanum

  • Antal hållplatser 1
  • Antal destinationer du kan resa till 10
  • Avstånd till centrum 3 km
  • Avstånd till lokaltrafiken 20 m

Res till & från Tanum med buss

Vy Bus4You och Nettbuss express kör flera gånger dagligen till och från Tanum. Res mellan Tanum och Oslo, Moss, Sarpsborg, Uddevalla, Göteborg, Helsingborg, Malmö och Köpenhamn. Det går också fint att resa från vidare från Göteborg till Landvetter flygplats Borås, Jönköping, Linköping, Norrköping och Stockholm. 

Tanum

Tanum är Bohusläns till ytan största kommun och kommunen har drygt 12 600 invånare. Befolkningstätheten är högst längs kusten, glesare i jord- och skogsbruksområdena i inlandet och längst i öster mellan Bullaresjöarna och gränsen mot Dalsland. Karakteristiskt för Tanum är det stora antalet små samhällsbildningar som ligger vid kusten. Det har sin historiska bakgrund i fiskets utveckling, inte minst under sillperioderna, samt i fraktfartens och stenindustrins blomstringstid i slutet av 1800-talet och under de första årtiondena under 1900-talet. Tanum har en lång kustlinje mot Skagerrak; från Gerlesborg i söder till Galtö i norr. Fjordar och havsvikar förlänger kustlinjen med åtskilliga kilometer. Kommunen har 525 km kust, varav landkusten är 175 och öarnas strandlinje är 350 km. Längs skärgården finns Sveriges saltaste och renaste hav. Norra delen av Tanums skärgård och havet utanför ingår i Sveriges första marina nationalpark - Kosterhavet.

Innanför kustremsan breder jordbruksbygden ut sig. Förr gav jordbruket, ofta i kombination med fisket, försörjningen till flertalet av bygdens människor. Bebyggelsen ligger oftast tätt intill bergssidorna, för att inte inkräkta på den odlingsbara jorden. Där flera dalgångar möts har större sammanhängande slätter bildats. I anslutning till slättlandskapet finns de välkända hällristningsmiljöerna, som kom till under bronsåldern när slätterna var täckta av vatten. Tanums hällristningar vid Vitlycke finns sedan 1994 med på Unesco´s lista över världsarv. Utställningar på Vitlycke museum berättar historien om hällristningarna och deras ristare.
Källa: vastsverige.com/tanum/


Vill du veta mer om Tanum? Klicka här för att hitta information och inspiration om detta vackra resmål. 

 

 

Vanliga frågor om bussresor till & från Tanum

Bussbiljetter till och från Tanum köps via bus4you.se, via 0771–151515 eller via våra återförsäljare. Det går ej att köpa biljett på bussen.

Tanum shoppingscenter

Läge B

Nej, men har du av misstag bokat en bussbiljett till eller från Tanum och saknar avbokningsskydd går det att boka om. Men då tillkommer en bokningsavgift plus eventuell mellanskillnad. Du ombokar via den länk som skickats ut till dig i samband med din bokningsbekräftelse eller under "avbokning & ombokning". Ombokning kan göras fram till två timmar innan planerad avresa.

För fler vanliga frågor, besök FAQ -->