Info om Corona Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen av vår webbsida. 

Läs mer om cookies >>

Upptäck Sverige i sommar

Vågar vi gissa att ”hemester” blir sommarens mest använda ord? Tag chansen att utforska vårat vackra, mångsidiga och spännande land under semestern. Här tipsar vi om våra favoritorter – alla ligger självklart bara en bussresa bort!

Göteborg

Trädgårdsföreningen – Besök en grön oas mitt i city där du kan strosa i av det tropiska Palmhuset, äta en god lunch på Rosencafét eller njuta av en picknick i gräset längs kanalen.

Botaniska trädgården – En kort promenad från Linnéplatsen ligger Botaniska trädgården – ett måste för alla parkälskare. Här kan den växtintresserade strosa i timmar och njuta av exotiska Japandalen, vackra Rhododendrondalen och mysiga Klippträdgården.

Linnégatan – En av stans allra vackraste gator är knökfull av restauranger, barer och caféer. Här hittar du garanterat ett ställe att vila benen på och njuta av en svalkande dryck innan du vandrar vidare mot Slottskogen.

Slottskogen – Längst upp på vackra Linnegatan tar den gröna oasen Sottskogen vid. Slottskogen är utan tvekan Göteborgarnas favorithäng – här kan man strosa, äta glass, spela minigolf, kika på sälar, klappa getter och njuta av en räkmacka på stans vackraste uteservering, Villa Belparc. Missa heller inte den magiska Azaleadalen och för barnfamiljen är ett besök på den gigantiska lekplatsen Plikta ett måste.

Haga – Myllrande caféliv, härliga småbutiker, mjuka kullerstenar och gamla trähus … Haga är definitivt Göteborgs mest pittoreska stadsdel. Inget besök i Haga är komplett utan en gigantisk Hagabulle på det klassiska fiket Husaren. Den med pigga ben passar på att ta de många trapporna upp till Skansen Lejonet. Belöningen på toppen är en magisk utsikt över hela Göteborg.

Stenpiren – Stenpiren är egentligen en knutpunkt för bussar och spårvagnar men här har du stans bästa hamnutsikt! Slå dig ner med en takeaway-kaffe, spana på båtlivet och planera din rutt ut i den vackra skärgården. Från färjeterminalen hoppar du enkelt på en av färjorna som antingen tar dig till någon av hållplatserna utmed hamninloppet eller hela vägen ut till skärgården.

Södra skärgården - Från Saltholmen tar du enkelt en färja ut till någon av de vackra öarna i södra skärgården. Vrångö, Styrsö, Brännö … här råder det ingen brist på äkta skärgårdsidyll och härliga badplatser. Färjorna trafikeras av lokaltrafiken och köps via Västtrafik.

Norra skärgården – Vill du utforska norra skärgården tar du bussen från centrala Göteborg till Lilla Varholmen. Härifrån går bilfärjan till Hönö och Björkö och på öarna tar lokalbussarna vid. Under sommaren kör Styrsöbolaget direktbåtar från Stenpiren till Hönö Klåva – en vacker och levande fiskehamn med butiker, restauranger och nära till klippor och salta bad.

Marstrand – En timmas bussresa från centrala Göteborg ligger den charmiga ön Marstrand. Här ligger caféerna och restaurangerna tätt utefter kajen och den vackra hamnen är alltid full av liv. Vanligtvis är Marstrand förknippat med seglingsevent i världsklass, men ön har mycket mer att erbjuda. Salta bad från klipporna eller en promenad runt den kuperade ön är ett perfekt sommarnöje. Ett besök på Marstrands fästning är också ett måste – här kan du till och med övernatta! Resa till Marstrand från Göteborg köps via Västtrafik

Läs mer om vad du kan göra i Göteborg med omnejd på goteborg.com  

Res till och från Göteborg med Vy Bus4You. Smidigt, behagligt och billigt! Våra billigaste biljetter hittar du alltid här på nettbuss.se.

Malmö 

Västra Hamnen - Västra hamnen är en modern och levande stadsdel i Malmö. Här har du havet på armlängds avstånd och vacker utsikt över Öresund. Caféerna och restaurangerna ligger tätt utefter det långa soldäcket och här kan du hänga med en takeaway-kaffe, ta ett svalkande dopp på någon av badplatserna eller bara strosa omkring och njuta av havsluften. För de yngre finns det flera roliga lekplatser i närheten och den som gillar brädor på hjul besöker självklart den 3 000 kvadratmeter stora Stapelbäddsparken.

Ribersborg – I Malmö kan du kombinera cityliv med strandliv. Den långa sandstranden Ribban – även kallad Malmös Copacabana – ligger på bekvämt promenadavstånd från innerstan.

Turning Torso – Sveriges högsta skyskrapa är svår att missa och väl värd ett besök! Boka en tur upp till våning 54 och låt utsikten ta andan ur dig. Med sina 190 meter och skruvformade utformning har byggnaden blivit en given symbol för staden och placerat Malmö på arkitekturens världskarta.

Lilla Torg – Detta charmiga och pittoreska torg är ett folkkärt vattenhål för både Malmöbor och nyfikna turister. Här råder ingen brist på varken restauranger, barer eller härlig stämning!

Möllevångstorget – På multikulturella Möllan hittar du trendiga barer, anrika ölhak, smaker från alla världens hörn och en myllrande torghandel varje lördagsmorgon.

Läs mer om vad du kan göra i Malmö med omnejd här

Res till och från Malmö med Vy Bus4You. Smidigt, behagligt och billigt! Våra billigaste biljetter hittar du alltid här på nettbuss.se.

Karlstad  

Mariebergsskogen – För den som vill upptäcka ett härligt naturområde och lära sig mer om den traditionella värmländska kulturen är Mariebergsskogen den perfekta platsen. Här finns ett naturcenter, en mindre djurpark och flera kulturbyggnader. Läs mer om Mariebergsskogen hittar du här

Sandgrund – Ett besök på Sandgrund är ett måste för den som letar efter en konstupplevsele utöver det vanliga. I den vackra lokalen belägen längs med Klarälven hänger bland annat flera målningar av nordens främsta akvarellkonstnär, Lars Lerin. Dessutom finns det alltid gästutställningar att kolla in. Avsluta besöket med en fika i det mysiga caféet och glöm inte att köpa med dig en poster hem!

Urban konstrunda – I samband med den internationella och ideella organisationen Artscapes konstprojekt 2017 presenterades sju färgsprakande konstverk på olika husväggar runt om i Karlstad. Ta en urban konstrunda och spana in den spektakulära gatukonsten – det är dessutom helt gratis! Läs mer om Urban konstrunda här. 

Östra bron – När du är i Karlstad hör det till att svänga förbi Sveriges längsta stenvalvsbro. Bron invigdes 1797 och har prytt övergången mellan de två stadsdelarna Norrstrand och Haga sedan dess.

Läs mer om vad du kan göra i Karlstad med omnejd här.

Res till och från Karlstad med Vy Bus4You. Smidigt, behagligt och billigt! Våra billigaste biljetter hittar du alltid här på nettbuss.se.

Helsingborg 

Gröningen – På gångavstånd från stadskärnan hittar du Gröningen - ett populärt och havsnära grönområde. Här finner du en längre strandpromenad med möjlighet till havsbad och många roliga aktiviteter så som minigolf, lekplatser, bollplaner och utegym. Sommartid öppnar restaurangerna och kioskerna upp – perfekt efter promenad, bad och lek. Läs mer om Gröningen här

Kärnan – Mitt i city tornar Kärnan upp – Helsingborgs medeltida försvarstorn som vakat över staden i nästan 700 år. Kärnan är det som återstår av mäktiga Helsingborgs slott och har man pigga ben kan man gå upp i tornet för att njuta av utsikten över hamnen, Öresund och Helsingör.

Fredriksdal museer och trädgårdar – Att besöka Fredriksdal museer och trädgårdar är som att göra en utflykt i historien. Här ryms ängar, åkrar, skog, en levande skånsk lantgård, en botanisk trädgård, ett museum och mycket mer. En tur till Fredriksdal är verkligen den perfekta heldagsutflykten.

Sofiero slott och slottsträdgård - Sofiero har utsetts till Europas vackraste park och det är inte svårt att förstå. Tillsammans med dess unika historia och fantastiska läge vid Öresund gör Sofiero till ett mycket populärt besöksmål. Sommartid är Sofiero dessutom ett populärt ställe för utomhuskonserter – en vackrare konsertmiljö får man leta länge efter.

Läs mer om vad du kan göra i Helsingborg med omnejd här.

Res till och från Helsingborg med Vy Bus4You. Smidigt, behagligt och billigt! Våra billigaste biljetter hittar du alltid här på nettbuss.se.

Västerås   

Vallby Friluftsmuseum – Byt stadsmiljön mot en äkta natur- och kulturupplevelse! På Vallby Friluftsmuseum får du känna på hur det var att leva på 1800-talet – här finns levande samlingar av växter och djur, fornlämningar, föremål och byggnader som tillsammans ger en upplevelse av livet förr. Klappa djuren som bor på den tillhörande bondgården och avsluta med en picknick i gröngräset.

Anundshög – Kombinera en vacker vandring med ett besök på Sveriges största urtida begravningsplats – troligtvis härstammar den från vikingatiden.

Västerås Domkyrka – Västerås Domkyrka är inte bara andlöst vacker, den är även begravningsplats för bland annat Erik XIV och dessutom huserar den en alldeles egen Skattkammare. Inte konstigt att domkyrkan kan skryta med maximala tre stjärnor i reseguiden le Guide vert.

Läs mer om vad du kan göra i Västerås med omnejd här.

Res till och från Västerås med Vy Bus4You. Smidigt, behagligt och billigt! Våra billigaste biljetter hittar du alltid här på nettbuss.se.

Lund  

Botaniska trädgården – I vackra Lund når du det mesta till fots, däribland stadens Botaniska trädgård. Ett naturskönt område perfekt att strosa runt i, komplett med växthus, butik och café.

Kulturen – Kulturen är ett av världens första friluftsmuseum. Här kan du göra en historisk resa och besöka olika kulturhistoriska byggnader och utställningar som sträcker sig över två kvarter i staden. Utbudet är stort och här finns garanterat någonting för alla åldrar och intressen. Läs mer om Kulturen här 

Lunds Domkyrka – Det är inte för inte som Lunds Domkyrka är Sveriges mest besökta kyrka – den makalösa och 1000-åriga byggnaden lämnar ingen oberörd

Läs mer om vad du kan göra i Lund med omnejd här

Res till och från Lund med Vy Bus4You. Smidigt, behagligt och billigt! Våra billigaste biljetter hittar du alltid här på nettbuss.se.

Tanum  

Vitlycke museum – Det lilla samhället Tanum i Bohuslän är känt för sina hällristningar – de är så unika att de finns med på Unescos världsarvlista. På Vitlycke museum får du en unik inblick i bronsålderns värld och här hittar du spännande upplevelser för hela familjen.

Tjurpannans naturreservat – Det vackra naturreservatet är lättströvat och bjuder på vackra utsikter – men då Tjurpannan saknar ytterskärgård är platsen mycket väderexponerad! Havspassagen har fruktats av sjöfarare i alla tider och vill man bada här gör man det allra bäst i stiltje. Här växlar landskapet mellan strandängar och myrmarker, branta klippstränder och hedlandskap. Längs grusstränderna växer sällsynta växter som strandvial, ostronört och strandvallmo.

Läs mer om vad du kan göra i Tanum med omnejd här.

Res till och från Tanum med Vy Bus4You. Smidigt, behagligt och billigt! Våra billigaste biljetter hittar du alltid här på nettbuss.se.

Borås  

Textilmuseum – Textilstaden Borås huserar självklart ett av Norden ledande museum inom textil! Bland de många utställningarna trivs garanterat både modefantasten och den historieintresserade.

Borås Djurpark – Lejon, giraff, tiger och antilop. Lodjur, älg, björn och varg. På Borås Djurpark kan du kolla in och lära dig mer om 65 olika djurarter från både den afrikanska savannen och de nordiska skogarna.

Läs mer om vad du kan göra i Borås med omnejd här.

Res till och från Borås med Vy Bus4You. Smidigt, behagligt och billigt! Våra billigaste biljetter hittar du alltid här på nettbuss.se.

Linköping  

Flygvapenmuseumet – En stor samling flygplan och mängder med historia om militärflygets utveckling passar den fordonstokige perfekt – både liten som stor.

Trädgårdsföreningen – Besök en härlig oas mitt i staden och testa parkgolf, gå en match i beachvolleyboll och lär dig mer och natur och miljö på Naturcentrum. Avsluta med ett besök på någon av parkens mysiga caféer och restauranger eller njut av en picknick i det gröna.

Gamla Linköping – Här kan du strosa bland gamla gator och mysiga hus och upptäcka och butiker och caféer som hämtade från en svunnen tid. På sommaren kan du hoppa på tuff-tufftåget och spana in chokladtillverkning i bästa 50-talsstil i Cloettabutiken. Självklart kan du köpa med dig godsakerna hem!

Läs mer om vad du kan göra i Linköping med omnejd här.

Res till och från Linköping med Vy Bus4You. Smidigt, behagligt och billigt! Våra billigaste biljetter hittar du alltid här på nettbuss.se.

Jönköping  

Vättern – Sveriges andra största sjö erbjuder mängder med promenadmöjligheter och idylliska stråk. Avsluta med en lunch eller fika på någon av de många serveringarna – sjöutsikt står garanterat på menyn!

Gränna – Hoppa på lokalbussen och spendera en heldag i mysiga och pittoreska Gränna. Kolla in den berömda polkagristillverkningen och ta båten över till Visingsö från Gränna Hamn.

Läs mer om vad du kan göra i Jönköping med omnejd här.

Res till och från Jönköping med Vy Bus4You. Smidigt, behagligt och billigt! Våra billigaste biljetter hittar du alltid här på nettbuss.se.

Norrköping  

Löfstad slott – En dag på Löfstad kan innehålla mycket! Gå en guidad slottsvisning, vandra runt i en av Sveriges bäst bevarade engelska parker, packa en picknick och gå en natur- och kulturstig, ät på värdshuset eller botanisera i den fantastiska handelsträdgården. Allt i fantastisk slottsmiljö dessutom!

Industrilandskapet – Nära vattnet hittar du Norrköpings gamla industriområde och stadens nav. Fabrikerna är sedan länge nerlagda men de renoverade lokalerna har fått nytt liv i form av universitet, campus, kontor och museum. Området är kantat av mysiga promenadvägar och många små vattenfall.

Kolmårdens djurpark – Kolmårdens djurpark är nordens största och här kan du garanterat spendera både en och två dagar! Åk på djursafari, besök delfinariet, hälsa på Bamse och hans vänner i Bamses värld och ta en hisnande färd i Europas bästa bergodalbana Wildfire … om du vågar!

Läs mer om vad du kan göra i Norrköping med omnejd här.

Res till och från Norrköping med Vy Bus4You. Smidigt, behagligt och billigt! Våra billigaste biljetter hittar du alltid här på nettbuss.se.

Stockholm  

Djurgården – Kombinera fin natur och bra promenadstråk med ett besök på exempelvis Vasamuseet eller Abbamuseet. Barnfamiljerna missar självklart inte ett besök på varken Skansen eller Gröna Lund.

Saluhallar – De vackra och fullmatade saluhallarna Östermalmshallarna, Hötorgshallen och Söderhallarna är en kulinarisk fröjd för både öga och mun – ett måste för den matintresserade!

Södermalm – På trendiga söder är du aldrig långt ifrån en spännande restaurang, en häftig bar eller en rolig butik. Besök ett konstmuseum, häng i en lummig park och njut av solnedgången när kvällen kommer, på söder har du första parkett till den bästa utsikten över Stockholm.

Skärgården – Från Stockholms centrum tar du dig enkelt ut i den vackra skärgården – det går flertalet turer varje dag.

Humlegården – En fin oas mitt på Östermalm – perfekt för parkhäng. Här ligger dessutom Sveriges Nationalbibliotek, Kunliga Biblioteket.

Birka – Gör en heldagsutflykt och en tidsresa hela vägen tillbaka till vikingatiden! Birka på Björkö Mälaren var en av Sveriges första städer och hit åker du för att ströva i kulturlandskapet, följa med på guidad visning i fornlämningsområdet, besöka vikingamuseet och hälsa på i den rekonstruerade vikingabyn. Båtarna avgår dagligen från Stadshuskajen.

Kungliga slottet – Besök Europas största och mest levande slott – Kungliga slottet är vårt kungapars officiella residens och en stor del all representation äger rum här. Gå en guidad visning och håll utkik efter kungligheter! Om man inte vill gå in i själva slottet så är det minst lika fint utanför. I närområdet finns mycket att utforska och du är på bekvämt promenadavstånd från vackra och anrika Gamla stan.

Hammarbybacken – För den som gillar att motionera så är det en fin runda att promenera från Söder till Hammarbysjöstad och gå längst med vattnet till Hammarbybacken. Om du orkar – gå upp för Hammarbybacken och njut av den vackra utsikten över Stockholm.

Läs mer om vad du kan göra i Stockholm med omnejd här

Res till och från Stockholm med Vy Bus4You. Smidigt, behagligt och billigt! Våra billigaste biljetter hittar du alltid här på nettbuss.se.

Ludvika  

Vandringsleder – I området omkring Ludvika så finns fler fina vandringsleder. Välj exempelvis Dan Andersson finnstigar – stigar som har trampats av befolkningen sedan 1600-talet. Klicka här för att läsa mer om vandringsleden. 

Flogbergets gruva, Ekomuseum Bergslagen – Flogberget är en av Sveriges mest intressanta gruvmiljöer. Här kan du gå på guidade turer varje dag under sommaren men du är också välkommen att besöka området på egen hand. Här finns många vackra vandringsleder som är bra skyltade och café för den som behöver energipåfyllning. Läs mer genom att klicka här.

Läs mer om vad du kan göra i Ludvika med omnejd här.

Res till och från Ludvika med Vy Bus4You. Smidigt, behagligt och billigt! Våra billigaste biljetter hittar du alltid här på nettbuss.se.

Örebro 

Wadköping - Ett populärt besöksmål med många fina gamla hus och pittoreska gårdar. Wadköping är beläget i anslutning till Slottsparken. Där finner du många restauranger, butiker och spännande utställningar.

Örebro Slott – Lär dig mer stadens historia genom ett besök på vackra Örebro Slott. Här finns guidade visningar för den som är intresserad.

Gustavsvik – Bad + äventyr = äventyrsbad! Ett besök på Gustavsvik är ett måste för alla badtokiga och det är verkligen ett paradis för barnfamiljen. Intill badet finns en femstjärnig camping – fullproppad med äventyr och aktiviteter den med.

Lanna Badgruva – Njut av en annorlunda badupplevelse! En bit från Örebro ligger ett vackert stenbrott som har blivit en populär badplats och turistmål

Läs mer om vad du kan göra i Örebro med omnejd här.

Res till och från Örebro med Vy Bus4You. Smidigt, behagligt och billigt! Våra billigaste biljetter hittar du alltid här på nettbuss.se.

Kristinehamn  

Picassoskulpturen – I Kristinehamn finns världens största Picassoskulptur. Besök Picassoudden, passa på att ta en fika och varför inte en guidad visning? Läs mer om parken här

Östervik Stadsbondgård – Klappa de många djuren och titta på fåglar i fågelskådartornet vid Vänerns strand. Ett besök på Östervik är gratis året runt! Läs mer om Stadsbondgården genom att klicka här 

Läs mer om vad du kan göra i Kristinehamn med omnejd här.

Res till och från Kristinehamn med Vy Bus4You. Smidigt, behagligt och billigt! Våra billigaste biljetter hittar du alltid här på nettbuss.se.

Karlskoga  

Alfred Nobels Björkborn – Här bodde Alfred Nobel på somrarna under sina sista levnadsår. På Björkborn kan du bland annat kolla in hans privata boksamling, hans många medaljer och hans dödsmask av gips! En spännande historielektion i vackra omgivningar. Läs mer genom att klicka här.  

Boda Borg – Utmana dina vänner på ett roligt och spännande äventyr! Utmaningarna avlöser varandra, men innan du får gå vidare måste du klara utmaningen du står inför. Klurigt, nervkittlande och garanterat roligt!

Läs mer om vad du kan göra i Karlskoga med omnejd här.

Res till och från Karlskoga med Vy Bus4You. Smidigt, behagligt och billigt! Våra billigaste biljetter hittar du alltid här på nettbuss.se.

säte_plus_740.png

På grund av rådande restriktioner för Covid-19 rekommenderar vi dig alltid att se efter eventuella restriktioner opch förändringar/begränsningar vad gäller öppettider osv.